Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

0 Comments

Ziua Mondială a Donatorului de Sînge 14 iunie 2022

 În perioada 25 mai – 30 iunie 2022  derularează campania națională de promovare și  recrutare a populației la donarea voluntară de sînge și componente sanguine  .În 2022 genericul campaniei este-,,Donarea de sînge act de solidaritate.Donează sînge,salvează vieți!

În fiecare an la data de  14 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge , prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb. Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la JohannesburgAfrica de Sud.

Această zi a fost înființată în urma succesului de care s-a bucurat Ziua Mondială a Sănătății din anul 2000, ce a avut ca temă importanța donării de sânge și s-a desfășurat sub sloganul „Sângele salvează vieți”. Evenimentul din 14 iunie nu are ca scop înlocuirea altor evenimente precum zilele naționale de donare de sânge.

Această zi a fost aleasă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge AB0. Născut acum 148 de ani, pe 14 iunie, datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.

Cu toate că scopul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare asupra importanței donării de sânge și de a încuraja cât mai mulți oameni să doneze, obiectivul zilei este nu neapărat de a atrage un număr mare de donatori în acea zi, cât de a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, fără vreo recompensă, decât aceea că au ajutat la salvarea a milioane de vieți.

Sunt invitați toți doritorii ,pentru a dona sînge și a salva o viață

Centrul Național de Transfuzie a Sângelui materiale video :

Related Posts