Alăptarea la sân-beneficii

0 Comments

Alăptarea este cea mai bună metodă de a oferi nou născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.

-inițierea precoce a alăptării în termen de o oră de la naștere;

-alăptarea exclusivă pentru primele 6 luni de viață;

– alăptarea ar trebui să fie la cerere.

Alăptarea exclusivă – este definită, ca o practică de a alăpta în primele 6 luni de viață (fără alte produse alimentare sau apă).

Alăptarea exclusivă este o piatra de temelie a supraviețuirii și sănătății copilului. Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născuţi şi sugari.

Acesta oferă copilului toate elementele nutritive de care are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de unele boli, cum ar fi diareea şi pneumonia, cele două cauze principale ale mortalităţii infantile la nivel mondial.

Laptele matern este disponibil şi accesibil, asigură copiilor o nutriţie adecvată.În afară de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea contribuie la o viaţă sănătoasă în timp.

Adolescenţii şi copiii care au fost alăptaţi adecvat,sunt mai puţin supraponderali sau obezi şi posedă performanţe mai bune la testele de inteligenţă.

Alăptarea aduce beneficii și mamelor, inclusiv:

-reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân;

-previne depresia postnatală;

– ajută la refacerea uterului;

– este o formă naturală de contracepţie (metoda amenoreei de lactație);

-ajută mama să revină la greutatea ideală;

Laptele matern este, de asemenea, o sursă importantă de energie și substanțe nutritive și pentru copii cu vârsta între 6-23 luni.

Poate asigura jumătate sau mai mult din necesarul de energie al unui copil de 6-12 luni și o treime din necesarul de energie a copilului de 12 – 24 de luni.

Laptele matern este, de asemenea, o sursă esențială de energie și nutrienți în timpul bolii sau a unor stări de disconfort psiho -emoțional al copilului.

Alăptarea contribue la dezvoltarea armonioasă a copiilor, menținerea sănătății, inclusiv și reducerea costurilor pentru tratament și îngrijire și însănătoșire mai grabnică.

Regulile de alăptare :
– Contactul piele-piele între mamă și copil imediat după naștere și inițierea alăptării în prima oră de viață;
– Alăptarea la cerere (adică, ori de câte ori copilul dorește, zi și noapte);
-Alăptarea exclusivă – fără a oferi copiilor alimente sau băuturi suplimentare, chiar apă, cu excepția cazului în care este necesar din punct de vedere medical;

Hrana complementară (adăugătoare)

În jurul vârstei de 6 luni, nevoia copiilor de energie și nutrienți începe să depășească ceea ce este furnizat de laptele matern, iar alimentele adăugătoare are sunt necesare pentru a satisface creșterea nevoilor.

Pentru a asigura o alimentație sănătoasă și adecvată a copilului, se recomandă:

-Continuarea alăptării la cerere până la vârsta de 2 ani sau mai mult;

– Prepararea bucatelor în condiții igienice;

– Începeți complementarea de la 6 luni cu cantități mici de alimente și măriți treptat doza pe măsură ce copilul crește;

-Modificați treptat consistența și varietatea alimentelor;

– Majorați numărul de mese: 2-3 mese pe zi pentru copii de 6-8 luni și 3-4 mese pe zi – pentru copii de 9-23 luni, cu 1-2 gustări suplimentare, după cum este necesar;

– În caz de disconfort, dureri abdominale, balonări sau alergii în timpul introducerii unui aliment nou – adresați-vă de urgență la medic.

Related Posts