0 Comments

(Articol preluat din ziarul Tainele Sănătății)

Cunoscut lucru, că medicina este știința, arta și conștiința încălzită din stima față de oameni. Aceasta este știința promovată zilnic și în cadrul IMSP Spitalul Raional Căușeni „Ana și Alexandru”, o instituție medicală unde vibrează speranța și modul sănătos de viață. Dintotdeauna, oamneii de aici, au fost și sunt primitori și săritori la nevoie, emanând căldură și afecțiune din bunăvoință. Secretul succesului de care se bucură instituția este performanța, profesionalismul, excelența, tradiția întruchipată în valori după care se ghidează specialiștii, activând cu dăruire de sine.

Un factor important în realizarea lucrului cu dibăcie și profesionalism se datorează abilităților de conducere și organizare demonstrate de către domnul Alexandru COJOCARU, directorul Spitalului, medic și manager cu o experiență vastă. Începutul carierei sale în domeniul medical începe după finisarea studiilor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” la Facultatea Medicină Generală, absolvind, de asemenea, și Școala de Management în Sănătate Publică. În calitate de șef dumnealui a activat la Ambulatorul sătesc Opaci, bucurându-se de stima și respectul pacienților, datorită efortului depus și dorinței de a dărui oamenilor sănătate. Mai târziu, în anul 1985, domnul Alexandru COJOCARU a fost transferat la Spitalul Raional Căușeni în calitate de medic-ginecolog. Iar în funcția de director al IMSP SR Căușeni dumnealui de află deja de aproape 2 decenii, acumulând experiență vastă ca manager și conducător, fiind mereu deschis și egal față de colegii săi, punând accentul pe activitatea de echipă, pe respectul și ajutorul reciproc în colectiv.

La momentul de față, activitatea cadrelor medicale de la IMSP SR Căușeni „Ana și Alexandru”, ca și pentru majoritatea instituțiilor cu profil similar din țară, este o luptă continuă cu dușmanul invizibil COVID-19. Profesionalismul și dăruirea de sine a personalului medical se află acum în prim plan în lupta cu infecția cu noul tip de coronavirus.

Având de a face cu un dușman nou, necunoscut, instituțiile medicale în permanență suferă modificări în scopul perfectării activității sale. Referitor la aceasta, domnul Ion CIOBANU, medic anesteziolog și purtător de cuvânt la IMSP SR Căușeni, ne relatează: „Pe parcursul ultimului an de activitate, în regimul de ativitate al Spitalului au urmat unele modificări, au avut loc restructurări în dependență de situația respectivă. Dacă la început, erau internați în Staționar preponderent pacienții cu formele ușoare și medii de boală, acei cu forme grave, fiind transferați la instituțiile medicale din Chișinău, acum însă, după ultimele modificări, bolnavii cu forme ușoare a infecției se tratează la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie, iar în Spital – sunt internați doar pacienții cu forme medii și grave. Toate aceste măsuri sunt îndreptate spre a perfecționa sistemul de tratament și organizare, fiind bazat pe date despre caracterul pandemiei și a bolii.”

„Dacă e să vorbim despre caracterul pandemiei, aceasta se manifestă prin „valuri” periodice, caracterizate prin majorări bruște a numărului de persoane infectate și scăderi ulterioare. La concret vorbind, în luna  ianuarie a anului curent a avut loc o scădere majoră a numărului de cazuri de infecție COVID-19, pe când în februarie a început să crească rapid  numărul celor infectați, iar în luna martie a fost punctul de vârf. Aceste măsuri au impus ca Administrația Spitalului să decidă extinderea numărului de paturi, destinate bolnavilor COVID-19. Respectiv, la sfârșitul lunii februarie s-a deschis al doilea post COVID-19 în Secția de Îngrijiri cronice și reabilitare, numărul de bolnavi crescând treptat la 50, apoi 70, și până la 100.

La început de primăvară, în luna martie am avut 94 de paturi în cele 3 posturi COVID-19: Secțiile de Boli infecțioase, Îngijiri cronice și reabilitare și Secția de Terapie acută. Pe lângă aceasta în Secția de Reanimare și Terapie intensivă la început au fost izolate 3 paturi pentru pacienții infectați în stare gravă, iar în luna martie – am fost nevoiți să primim până la 6-7 bolnavi în Secția de Reanimare și Terapie intensivă”, relatează domnul Ion CIOBANU.

Atunci toate greutățile au căzut pe umerii lucrătorilor medicali din prima linie. E puțin spus, că era o situație foarte încordată pentru pesonalul medical din cauza dublării numărului de pacienți, și respectiv, a volumului de lucru. La momentul de față, cu părere de bine, numărul de pacienți internați s-a micșorat până la 60, iar Secția de Reanimare și Terapie intensivă – a revenit la volumul inițial de 3 paturi preconizate pacienților infectați cu noul tip de coronavirus. Datorită acestui factor, în viitorul apropiat se planifică internarea în Staționar la SR Căușeni și a pacienților din raioanele Anenii-Noi și Ștefan-Vodă.

În ceea ce privește asigurarea cu echipament de protecție, aceasta se planifică și se organizează la cel mai înalt nivel. Responsabilă de asigurarea cu echipament personal de protecție este doamna Valentina VASILIEVA, asistenta medicală șefă, care în 1996 este numită în funcţie de asistentă medicală şefă a IMSP SR Căuşeni „Ana şi Alexandru”. În anul 2006 absolveşte Universitatea de medicină USMF „N. Testemiţanu”, Facultatea „Management sanitar”.

Toți acești ani dumneaei este secretarul Comisiei de evaluare a gradului de calificare. În 2018 face studii de masterat timp de doi ani pe lîngă Universitatea Pedagogică de stat ,, Ion Creangă,,  – care menționează: „De la începutul luptei cu infecția niciodată nu am dus lipsă de echipamentele de protecție necesare. Pe parcursul ultimului an am beneficiat de ajutoare umanitare din partea Consiliului Raional Căușeni, și prin intermediul câtorva proiecte la care am participat cu inima deschisă: Proiectul în colaborare cu Ambasada Americii, de la care am primit o donație de 1000 de combinezone, Proiectul cu oamenii de afaceri, care au avut bunul simț și empatia să ne ajute cu echipamente de protecție, precum și ajutor din partea preoților. De asemenea, prin colaborarea cu o organizație ecologică am primit donații de dezinfectante și tomberoane pentru a colecta echipamentul de protecție. Cu recunoștință și considerațiune le mulțumim tuturor celor cu inimă mare, care au binevoit să se implice cu o mână de ajutor.”

Dacă e să vorbim de presiunea psihologică pe care o exercită această pandemie, personalul medical care activează în cadrul IMSP SR Căușeni „Ana și Alexandru”, reacționează după denumirea pe care o au, profesia și studiile absolvite, precum și datoria pe care trebuie să o îndeplinească cu toată responsabilitatea și profesionalismul, neglijând odihna și timpul liber și îndeplinind datoria pe care o au față de pacient, pentru că purtarea halatului alb, este cu adevărat o mare responsabilitate, dar și o mândrie.

În aceste context, invitabilă este epuizarea psihologică și fizică a personalului medical, pentru că sunt mulți pacienți în stare gravă și volumul mare de lucru. De asemenea, unele cazuri de boală în rândul angajaților au făcut resimțită insuficiența de cadre medicale, și suprasolicitarea celor care activează în Secțiile COVID-19.

Pe lângă aceasta, boala cauzată de infecția COVID-19 necesită o reabilitare mai îndelungată, însă din cauza insuficienței de lucrători medicali, asistenți medicali, medici și infirmiere – toți luați împreună sunt nevoiți să revină cât mai repede în regimul de muncă intens și epuizant.

În ceea ce privește instruirea și perfecționarea continuă a cunoștințelor personalului medical, acestui aspect i se acordă o atenție sporită. La începutul pandemiei, ședințele de instruire și informare erau organizate în Sala Festivă a Spitalului, adaptată la posibilitatea de a prezenta diverse informații și materiale didactice. Ulterior, cu internarea primelor pacienți infectați, în scopul prevenirii adunărilor de persoane, instruirea era realizată prin intermediul pliantelor și a ale altor materiale informative, privitor la îmbrăcarea și dezbrăcarea echipamentului de protecție, la colectarea pe etape a analizelor pentru testul COVID-19, descierea diferitor forme de purtarea corectă a măștii de protecție. Toate etapele și punctele cheie din manipulațiile respective au fost analizate și prezentate personalului medical. De asemenea, aceste manipulații și proceduri au fost demonstrate în grupuri mici în fiecare Secție.

Deși, și instruirea se face într-un ritm de galop, aceasta decurge la cel mai înalt nivel. „De aceea, în luna martie când a avut loc creșterea bruscă a numărului de pacienți, personalul medical din Secția de Reanimare și Terapie Intensivă necesita o extindere rapidă, și am fost nevoiți să-i pregătim și reprofilăm pentru lucrul respectiv pe asistenții medicali din alte secții. Instruirea a avut loc direct la locul de muncă, pentru că situația nu a permis o pregătire specială de durată. De asemenea, în Secția de Reanimare sunt multe aspecte diferite de celelalte: monitorizeazarea pacienților fără întrerupere, echipamentele și medicamentele, care în alte secții nu sunt utilizate, ceea ce a necesitat o instruire adăugătoare, cu care personalul medical s-a descurcat de minune,” ne-a relatat doamna Valentina VASILIEVA.

Pentru a înțelege mai bine cum decurge o zi de muncă în Secțiile COVID-19 am întrebat asistentele medicale din prima linie să-și expună părerea: „Secția COVID-19 este una foarte gravă, complicată, cu pacienți în stări grave. Aici se muncește intens 24/24, și este foarte solicitant pentru asistentele medicale. În Secție nu pentru o oră, nu pentru două, dar mai mult, purtând echipamentul de protecție necesar, simți pe propria piele cât este de sufocant, dar răbdăm: o altă cale nu este. Lucrul se face într-un ritm foarte rapid și intens, supraîncărcat, dar ne descurcăm cu brio!”

Asistentele medicale de la Spitalul Raional Căușeni „Ana și Alexandru” sunt un exemplu de dedicație,  profesionalism în munca și sacrificiile pe care le fac zi-de-zi, pentru ca băștinașii să fie sănătoși.  În aceste clipe grele,  sunt departe de familie și cei dragi, fără odihnă și nopți libere, pentru a salva vieți. Sunt o echipă de profesionaliști, oameni cu curaj, onești, înțelegători, care îndeplinesc misiunea înaltă de a fi asistent medical medical, și ele sunt prețuite la justa lor valoare și merită toată lauda și susținerea, știind prea bine, că nu le este deloc ușor.

Cu ocazia zilei profesionale: Ziua Internațională a Asistentului Medical și a Nurselor V. VASILIEVA – le urează tuturor asistenților medicali din IMSP SR Căușeni ,,Ana și Alexandru,, dar și din țară, cele mai frumoase urări de bine, sănătate, noi ascensiuni spre definiția meseriei prin sacrificiu și bucuria timpului dăruit altora. Să reușiți să colorați chiar și nopțile nedormite în culorile optimismului, ale speranței și mai ales, în cele ale frumuseții sufletești, cu care V-a înzestrat Creatorul nostru. Să aveți parte de gratitudinea și gîndurile bune ale tuturor celor, în ochii cărora erati o divinitate, căci

  • Prin sacrificiu – devii salvator și dai înțelesuri clipei
  • Prin cuvânt – cauți rime potrivite pentru versurile destinului
  • Prin privire – pictezi tablouri ale viitorului
  • Prin superlativul jurământului înscris în cartea eternității ești mai aproape de îngeri…

Sincere felicitări cu Ziua Asistenților Medicali!

Voi sunteți acei care aduc bucuria continuităţii neamului în fiecare familie, care dăruiesc o rază de speranţă suferindului, cei care tratează și servesc îngeri păzitori pentru un om răpus de boală. Vă mulţumim că în munca pe care-o faceţi cu răbdare nu uiţaţi de omenie. Să aveţi parte de căldura recunoștinţei umane și a satisfacţiei morale la care are dreptul fiecare profesionist. Vă dorim realizări frumoase în munca dificilă, prosperitate, succese în plan profesional şi sănătate!

Cu respect, Alexandru COJOCARU, director IMSP SR Căușeni „Ana și Alexandru” !”

Related Posts