Dialogul de politici în organizarea serviciilor medicale pentru copii a fost efectuat și la Căușeni

0 Comments

În incinta spitalului din Căușeni,s-a încheiat seria dialogurilor de politici în organizarea serviciilor medicale pentru copii și mersul procesului de imunizare împotriva COVID-19 în Republica Moldova.

Aceste ședințe planificate au fost efectuate de reprezentanții Ministerului Sănătății și Protecției Sociale al Republicii Moldova cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății în mai multe raioane.

Discuțiile au fost mediate de d-na Ninel Revenco,profesor universitar,dr. hab. med., director Departament Pediatrie.

La eveniment au participat reprezentanți ai APL-urilor și sistemului medical din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, Basarabeasca, Cimișlia și Taraclia.Cu două zile în urmă a avut ședința la Hâncești, cu participarea raioanelor adiacente.

La întâlnire s-au discutat rezultatele vizitelor de evaluare în teritoriu, realizate în baza prevederilor Ghidului de buzunar pentru serviciile pediatrice spitalicești și a Fișei vizitelor de supervizare în instituțiile respective.

 Printre problemele discutate au fost:lipsa acută de lucrători medicali, inclusiv a specialiștilor, la nivel raional, remunerarea cadrelor medicale la nivel local, transportarea pacienților pediatrici, dar și a celor critici și de urgență, mecanismele de retenție a tinerilor specialiști, dotarea instituțiilor medicale și standardizarea secțiilor/spitalelor, costul investigațiilor pentru copii, revizuirea listei de medicamente compensate pentru copii.

Participanții la dialogul de politici au fost informați despre campania de imunizare în Republica Moldova, acoperirea vaccinală pe raioane, evenimentele adverse post-imunizare, certificatul de vaccinare, rolul comunicării în crearea cererii pentru vaccinare.

Tot în contextul vaccinării, s-a abordat acoperirea vaccinală pe categorii de vârstă, inclusiv cei din categoria de vârstă 19-29 de ani și de peste 80 de ani, vaccinarea persoanelor cu comorbidități, femeilor însărcinate și care alăptează, a persoanelor în tratament.

Related Posts